Kwetsbaarheid verholpen in verschillende Wi-Fi Chips

Deze pagina gebruikt slimmigheden om officiële advisory platte tekst naar HTML om te zetten. Daarbij kan die informatie worden verminkt. De "Signed-PGP" versies waarnaar verwezen wordt zijn normatief (maar deze zijn minder leesbaar).
Publicatie Kans Schade    
  Versie 1.02 12-08-2020 NCSC-2020-0158  
 
medium
high
Signed-PGP →  
12-08-2020
medium
high
NCSC-2020-0158 [1.02] Signed-PGP →
Kenmerken

Kenmerken

  • Omzeilen van beveiligingsmaatregel
  • Toegang tot gevoelige gegevens
Omschrijving

Omschrijving

Onderzoekers hebben informatie vrijgegeven over een kwetsbaarheid met kenmerk CVE-2019-15126. De onderzoekers noemen de kwetsbaarheid Krook en heeft betrekking tot Wi-Fi chips van Broadcom en Cypress.

De kwetsbaarheid stelt een kwaadwillende op afstand in staat netwerkverkeer te onderscheppen van Wi-Fi apparaten die gebruik maken van Broadcom en Cypress Wi-Fi chips. Bij een succesvolle uitbuiting van de kwetsbaarheid is het voor de kwaadwillende mogelijk om zich toegang te verschaffen tot gevoelige gegevens.

Om de kwetsbaarheid te misbruiken moet een kwaadwillende fysiek aanwezig zijn. Daarnaast is het toepassen van de aanvalsmethode niet-triviaal.

Broadcom en Cypress WiFi chips worden gebruikt in zeer veel WiFi apparaten van verschillende fabrikanten. De kwetsbaarheid werd niet alleen gevonden in Wi-Fi client apparaten maar ook in IoT Wi-Fi apparaten, Wi-Fi routers, Wi-Fi accespoints etc.

De onderzoekers hebben nieuwe informatie vrijgegeven over de kwetsbaarheid Krook in de Wi-Fi chipsets van Qualcomm en een vergelijkbare kwetsbaarheid in de Wi-Fi chipsets van MediaTek. De kwetsbaarheid heeft van Qualcomm het kenmerk CVE-2020-3702 gekregen en is inmiddels verholpen. In de chips van MediaTek is een zelfde soort kwetsbaarheid gevonden, namelijk het ontbreken van encryptie. De onderzoekers geven aan dat het issue verholpen is.

Zie de volgende website voor meer informatie [Link]

Bereik

Bereik

Platforms Producten Versies

Apple iOS
Apple iPhone OS
Google Android Operating System
Linux Linux
Microsoft Windows

Siemens SIMATIC
Wi-Fi chips Broadcom
Wi-Fi chips Cypress
Wi-Fi chips Qualcomm
Wi-Fi chips MediaTek

Oplossingen

Oplossingen

De onderzoekers geven aan dat Broadcom en Cypress inmiddels updates hebben uitgebracht om de kwetsbaarheid te verhelpen. De fabrikanten die deze chips in hun producten gebruiken zijn op de hoogte gesteld.

De verwachting is dat veel fabrikanten de updates zullen verwerken in product updates. Het NCSC heeft geen inzicht in welke producten de Broadcom en Cypress chips verwerkt zijn. Indien u apparaten gebruikt waarvan u weet dat er Broadcom of Cypress Wi-Fi chips gebruikt worden, raden wij u aan de laatst beschikbare updates te installeren. Tevens kunt u bij de fabrikant navraag doen of er updates beschikbaar zijn voor de kwetsbaarheid met kenmerk CVE-2019-15126. Daarnaast adviseren wij u om naast versleuteling van het Wi-Fi protocol ook andere vormen van netwerkverkeerversleuteling toe te passen bij de overdracht van gevoelige gegevens.

Het is ons bekend dat Apple en Cisco inmiddels updates hebben uitgebracht voor deze kwetsbaarheid. Afhankelijk van vrijgegeven updates zal dit beveiligingsadvies worden bijgewerkt.

Zie de volgende website voor meer informatie [Link]

Apple

Apple heeft updates uitgebracht om de kwetsbaarheid te verhelpen in hun producten. Voor meer informatie, zie [Link] [Link]

Cisco

Cisco heeft updates uitgebracht om de kwetsbaarheid te verhelpen in hun producten. Voor meer informatie, zie [Link]

Qualcomm

Qualcomm heeft updates uitgebracht om de kwetsbaarheid te verhelpen in hun producten. Voor meer informatie, zie [Link]

-= Siemens
Siemens heeft updates beschikbaar gesteld om de kwetsbaarheid te verhelpen in SIMATIC. Voor meer informatie, zie de volgende pagina [Link]

CVE’s

CVE’s

CVE-2019-15126, CVE-2020-3702

Kans

Kans

Onderstaande tabel geeft in detail aan hoe wij tot de inschatting zijn gekomen hoe groot de kans is dat deze kwetsbaarheid in het doorsnee praktijkgeval kan worden misbruikt. De punten worden bij elkaar geteld.

medium
∑ = 26
Is de kwetsbaarheid aanwezig in de standaard configuratie/ installatie? Onduidelijk/Ja 3
Is er exploit-code beschikbaar? Proof of Concept (PoC) 4
Wordt de kwetsbaarheid in de praktijk gebruikt? Nee (nog niet) 1
Zijn er technische details beschikbaar? Ja, volledig 3
Welke toegang is er nodig? Fysiek 1
Vereiste credentials Geen 4
Hoe moeilijk is het om de kwetsbaarheid uit te buiten? Complex 1
Is er gebruikers interactie nodig? Geen handelingen 4
Wordt misbruik of een exploit verwacht? Ja binnenkort 3
Is er een oplossing beschikbaar? Korter dan twee maanden 2
Schade

Schade

Onderstaande tabel geeft in detail aan hoe wij tot de inschatting zijn gekomen voor de schade die bij een succesvolle aanval kan ontstaan. De hoogste inschaling bepaalt de totale kans op schade.

high
Denial of Service Nee
low
Uitvoeren van willekeurige code Nee
low
Rechten op afstand (remote [root-] shell) Nee
low
Verwerven lokale admin/root-rechten (privilege escalation) Nee
low
Lekken van (gevoelige) informatie Ja, Gebruikersdata
high
  Versie 1.02 12-08-2020 NCSC-2020-0158  
 
medium
high
Signed-PGP →  
12-08-2020
medium
high
NCSC-2020-0158 [1.02] Signed-PGP →
Update

Update

Siemens heeft updates beschikbaar gesteld voor SIMATIC.

  Versie 1.01 10-08-2020 NCSC-2020-0158  
 
medium
high
Signed-PGP →  
10-08-2020
medium
high
NCSC-2020-0158 [1.01] Signed-PGP →
Update

Update

De onderzoekers die eerder dit jaar een kwetsbaarheid hebben gevonden in Wi-Fi chips hebben nieuwe informatie gepubliceerd. De kwetsbaarheid met de naam Krook bevindt zich ook in chips van fabrikant Qualcomm. Ook hebben de onderzoekers een soortgelijke kwetsbaarheid gevonden in de chips van MediaTek.

  Versie 1.00 27-02-2020 NCSC-2020-0158  
 
medium
high
Signed-PGP →  
27-02-2020
medium
high
NCSC-2020-0158 [1.00] Signed-PGP →

Vrijwaringsverklaring

Door gebruik van deze security advisory gaat u akkoord met de navolgende voorwaarden. Ondanks dat het NCSC de grootst mogelijke zorg heeft betracht bij de samenstelling van dit beveiligingsadvies, kan het NCSC niet instaan voor de volledigheid, juistheid of (voortdurende) actualiteit van dit beveiligingsadvies. De informatie in dit beveiligingsadvies is uitsluitend bedoeld als algemene informatie voor professionele partijen. Aan de informatie in dit beveiligingsadvies kunnen geen rechten worden ontleend.
Het NCSC en de Staat zijn niet aansprakelijk voor enige schade ten gevolge van het gebruik of de onmogelijkheid van het gebruik van dit beveiligingsadvies, waaronder begrepen schade ten gevolge van de onjuistheid of onvolledigheid van de informatie in dit beveiligingsadvies.
Op dit beveiligingsadvies is Nederlands recht van toepassing. Alle geschillen in verband met en/of voortvloeiend uit dit beveiligingsadvies zullen worden voorgelegd aan de exclusief bevoegde rechter te Den Haag. Deze rechtskeuze geldt tevens voor de voorzieningenrechter in kort geding.